Home - Texts - Galleries - Other media - Links - Contact


 

 

Moralens förtingligande

 

Det finns en intressant sfär av livlösa ord i våra språk; lustiga reliker, söndertjatade högstämdheter, ord man bara inte förstår och ord man vägrar förstå. De abstrakta begreppen som sådana riskerar ju ständigt att utarmas på delad erfarenhet och sinnebilder. Tänk bara på hela den moralistiska arsenalen: ord som tuggats i offentligheten tills bara bokstävlarna och ljuden blivit kvar. Men det är inte så bara. För i detta uttjänta tillstånd kan de kanske upplevas på nytt utan att semantiken och de vanliga sammanhangen toppstyr. Man kan t ex, som i den tidiga barndomen, låta begreppen bli konkreta hitom deras mening; locka fram fonetiska associationer, inre bilder och överhuvudtaget driva på sinnenas inlevelse inför språkets materiella möjligheter. Att alltså störa den symboliska identitetslogikens koaguleringar. Kollektiva experiment i den andan borde dessutom kunna ge vissa insikter i eller erfarenheter av de processer som en gång skapade språket: detta svikna löfte och denna uppmaning till nya överenskommelser.

Följande lek tillkom under en diskussion om just de moraliska begreppen och om våra alienerade känslor inför dem. Vi fastnade för att utforska "de sju dödssynderna" just för att vi inte har någon relation till dem alls. Leken omformar abstraktioner till ting utan någon drift att symbolisera och omdefiniera: när ordet blir kött sätter det sig bredvid oss bara, som en stol på stolen.

Lekens första moment utnyttjar den materiella fantasin: Man väljer ett abstrakt begrepp. Oberoende av varandra tänker varje lekdeltagare ut en enda materiell egenskap han/hon förknippar med begreppet; egenskapen kan bli blå, spröd, toppig, rykande osv. Gemensamt, genom analogiskt tänkande, får lekdeltagarna sedan utröna vilket föremål som kan tänkas besitta samtliga av dessa egenskaper och som existerar i sinnevärlden. Till "föremål" har vi inte räknat egenhändigt påhittade saker, det vill säga så att substantivet kräver en bestämning (t ex geléstol).

Niklas Nenzén

 

 

 

Avund

Vass

Sockrig

Rykande       

Svart

Snabb

 

 

 

 

Frosseri

Flottig

Brun

Kletig

Dryg

Myllrande            

Kräkluktande

Döende

 

 

 

 

Girighet

Fyrkantig       

Sårig

Hal

Fuktig

Gnisslande

 

 

 

 

Högmod

Rank

Bubblig

Spänd          

Spetsig

Spetsig

Spetsig

 

 

 

 

 

 

Otukt

Fenig

Repig

Ryckig

Solkig

Pinnig

Söt

Läckande      

 

 

 

 

Vrede

Brinnande

Spröd

Konvergent      

Sprickig 

Träaktig

 

 

 

 

Likgiltighet

Hermetisk

Platt

Dammig

Oöverskådlig           

Mjölig

Monokrom

Genomskinlig

Monokrom

 

 

 

.

 

 

 

 

Lättja

Sviktande

Rinnig

Tung

Grön

Jordig

Upplösbar

Trögflytande    

 

 

 

 

 

Lögn

Skrovlig

Värmande

Skalförsedd

Fet

Metallglänsande    

Gul

Klibbig

Slipad

 

 

 

RESULTAT: Avund - Snabbkaffe; Frosseri - Turist; Girighet - Tvättsvamp; Högmod - Sugrör; Likgiltighet - Galaxplåt; Lättja - Kontinentalplatta; Lögn - Ostron; Otukt - Doftgran; Vrede - Träkol

(AB, JB, HB, C-ME, MF, BJ, RK, ML, RL, NN, SO, Café Reichhold, Stockholm 1998)

 

 

 

Home - Texts - Galleries - Other media - Links - Contact