Home - Texts - Galleries - Other media - Links - Contact

 

 

Mattias Forshage


 

 Drömföremål, drömdjur och dylikt

ur Frånvarande ur samma stim av bläckfiskar

 

 


DET ALLEGORISKA INSEKTSKÅPET

Varje låda man drog ut i det stora tunga insektskåpet hade ett likartat innehåll, genom glaset såg man ett pedantiskt litet arrangemang med en askkopp, en pipa och spridda småföremål; speglar, torkad svamp, renlav, små träd från modell­­järnvägar, osv, men alla var olika, var och en skulle gestalta en viss tobaksort som därmed visade sig gestalta ett visst sinnestillstånd.

 


NÅGRA AV M:S DRÖMDJUR

MULLVADSGRODDJURET
Jag ombads att förklara skillnaden mellan grodor och paddor med utgångs­punkt från ett exemplar som fångades speciellt för detta ändamål; men den visar sig vara fet och avlång, med små ben, spetsigt huvud och massor av morr­hår, den liknar mest en mullvad.

JÄTTEGETINGEN
En geting med en och en halv meters kroppslängd, som när den dödas visar sig ha ett uppätet spädbarn i bakkroppen.

BLODSSVANEN
En mycket vacker svanart, kritvit med undantag av de glänsande röda bukplåtarna längs halsens undersida, och några lika röda detaljer i ansiktet.. Sedan Kajsa gjort något skumt med matningen av dessa svanar började deras avkomma förvandlas till en krokodil.

PADDMONSTRET
Ett slags uppochnedvänd padda, stor som en häst, som kravlar omkring med magen i vädret och en mycket hotfull mun högst upp på huvudet.

ISBJÖRNEN
En snäll liten isbjörn, meterhög, alltid stående på bakbenen, mycket klumpig och välter allting (Babar-syndromet). En gång var den ett nyinköpt husdjur, men när den skulle hälsa på katten råkade den slå av först halva huvudet och sedan resten. En månad senare låtsas isbjörnen smälta in i ett rum fullt av leksaker. (Strax efter att jag första gången drömde om den hittade jag den bland min kusin Alex leksaker, där den påstods vara en figur ur Star Wars.)

GULDSTEKELN
I min dröm om Hans Bellmer mötte jag en svart­glänsande guldstekel med ett enormt nät av ornament som en vit stolsrygg på halsskölden.

 


ALLA SKOGENS DJUR

Jag kunde besöka folk istället i denna vårkvällens fula nakenhet, torftiga radhus med sysslo­lösa familjer. Antag­ligen tittar barnen och mannen på teve i total händelse­löshet. Men kvinnan klär upp sig. Hon är mycket vacker och klär på sig högtidligt, faktiskt ska hon gå på bal med mig, det är också öppet upproriskt, hon upprepar det ibland för att mannen ska förstå. Hennes beslut­samhet är oändligt vacker. Och så att det är jag. Varför smickrar hon mig så egentligen? Hon har ännu inte tagit på den storslagna kläningen, hon går och blixtrar i svarta strump­byxor och en tajt svart tröja, det ser ut som en gym­nastik­dress. Hon kan dirigera världens gång med denna beslutsamhet och grace. Men det enda hon gör är att gå fram till mig. Jag trycker mitt ansikte mot hennes strumpbyxbeklädda sköte och utforskar hennes kön med min näsrot.
      Jag begriper inte leken, men hon har sagt att vi ska föreställa alla skogens djur samtidigt, både gorillan och elefanten, både krokodilen och tukanen. Jag och en yngre indisk grabb kryper omkring på golvet, styltigt som elefanter, bredbent på knogarna musku­löst som gorillor, svänger med våra näsor som vi tror är hur långa som helst.
 ABSALON KARAVAKRA IBN
 ABSALON KARAVAKRA IBN

 


FAVORITLITTERATUR

Kvarteren runt Skanstull ligger öde strax innan gryningen i Malmö. Någon står orörlig som en uggla tryckt till väggen och spionerar. Jag förklarar för min följeslagare att man ska följa ån i dalgången österut, men han hör fel gång på gång och tror att jag säger gården istället för ån. Den slingrar där vackert i en lång park genom staden.

Jag läser en serie om vad som händer. Hur de två badsällskapen skyddas från blodtörstiga hajar av med­havda fredshajar. Men kungabrodern i varje sällskap, som trott sig därmed trygg, förråds i båda fallen av sin älskarinna och släkting, som förför honom och strax där­efter tar honom av daga, var och en på sitt sätt. Den förste kungabrodern förförs genom slakt, får vara med om att stycka enorma fiskar och enorma fladdermöss som är deras upp­vaktning innan han själv får smaka kniven. Den andre kungabrodern förförs med fellatio medan fredshajarna förförs av de blodtörstiga hajarna och älskarinnan visade sig vara en hajmoder och han tuggas snabbt till slamsor.

Jag visar upp en mapp med min ”Favoritlitteratur” för min professor och en vän som är redaktör. Det var tre dikter jag tänkte på, en av mig själv, en av surrealist­gruppen och en av professorn. Men när de bläddrar igenom mappen ser de inte dikterna utan bara en massa tidningsurklipp med märkliga rubriker och notiser. Redak­tören ordnar dem kronologiskt efter publicering, medan professorn försöker hitta deras evolutionära ordning. Jag blir mycket stressad, försöker distrahera dem med att visa serierna jag samlat i mappen, en enorm samling ”onda sagor”.

En av dem om en hackspett, som bryter sig in hos en skogsduva, som orörligt inväntar sitt öde. Hackspetten hackar sig långsamt in, och börjar sedan genast hacka en reträttväg ut och försvinner.

 

 

 

 

 

Home - Texts - Galleries - Other media - Links - Contact