Home - Texts - Galleries - Other media - Links - Contact

 

 

 

Den biograferade poesien


  

 


 

Svamp har ögon i härskande gas
Leta efter fläcken synbart
Protoner gud slurop jo falk
Securitas har landat. Avfall
Apostroferas klätterträd
Dödförklarade utrop, spadar
Avklädda kolvarna till
egenkärlek. Sassnitz spritsas
Niporna flippar låst bröstvårta
I sykomorernas fallskärmar spyr
Häpna hopp i den krigiska
spliten. Strövande gapskratt
Häpp på min stäpp.
Rak steg nysilver och potatis.
Puder på svet, leker apelsin
Under slaven i Venedig
Höj mitt svärd! pölen sjunker
Plexiglas, min kära, planeterna
Svinner ymnig sill
Meteroiderna svettas inte löksaft.
Det finns tre liktornar
att nogsamt begrava.

 

 

Sven T. föddes i Östra Skrukeby i Linköping. Han var son till den kände socialdemokratiske journalisten Edvin Centerstam. Efter Jur Kand gjorde han sin tjänstgöring i Jönköping och kom därefter till Stockholms tingsrätt. Han gjorde inte värnplikten i Örebro som det var tänkt, eftersom frågan om den grymma och hänsynslösa apartheidideologin upptog hans krafter. Stora delar av sin livsvisdom förvärvade han genom att skandera gamla dokument, vilket inte är någon dålig metod. Så småningom övergick han till den då expanderande skoindustrin, med ett globalt perspektiv.
Dessa dikter representerar våra försök att rekonstruera Sven T:s efterlämnade papper sådana de otillgängligt dväljs i kriminalvårdens centrala arkiv. Sven T själv är ett försök att rekonstruera författaren till dessa intressanta men allt annat än lyckade dikter. Vi själva är ett försök att rekonstruera den poetiska metod som genererat de vilseledande lämningar och antydningar vi hela tiden konfronteras med.
Närmare bestämt: Den biograferade poeten uppstod i fängelset. Dit hade vi under en period tvingats förlägga alla våra lekar. Där på rastplatsen en vacker indiansommardag krafsade vi ner kollektiva dikter hastigt och lustigt på papper som snabbt skickades runt bordet. Dikterna var inget vidare, men vi fann dem ändå värda att rekonstruera en författare åt, och med slumpmetoder ge en biografi åt denna sällsamma konkretistiska poet som så flinkhänt blandade ordskämt, vackra bilder, arkaiserande ordförråd, koprolalistiska utbrott och fonetiskt våld.

 

 

CA, JB, JE, MF, NN
 

 


 

 


 

 


 

Home - Texts - Galleries - Other media - Links - Contact